Scroll Top
Crvena Voda 6, 1000 Skopje
Отворивме нови канцеларии во Скопје

Софтверската компанија Personal Programmer отвори нови канцелариски простории во Скопје. Компанијата, специјализирана за обезбедување персонализирани услуги за развој на софтвер за клиентите ширум светот, рапидно се шири во последниве години и се очекува новата локација да биде во чекор со растечката побарувачка.

Со тековната пандемија на КОВИД-19 и порастот на работа од дома, компанијата ги праша вработените што очекуваат од новата канцеларија по пандемијата. Едно од најчестите барања беше простран и удобен работен простор кој ќе овозможи вработените да работат без одвлекување на вниманието. Многу вработени ја истакнаа важноста да се има тивка и мирна средина за работа, како и ергономски мебел што ќе помогне да се спречат какви било непријатности или повреди.

Друго популарно барање беше добро опремена кујна и трпезарија, каде што вработените ќе можат да се одморат и да се релаксираат за време на нивните паузи за ручек. Многу вработени, исто така, предложија вклучување на здрави закуски и пијалоци за да се промовира здрава и продуктивна работна средина. Покрај практичните размислувања, дел од вработените изразија желба за посоцијално работно место. Некои предложија поседување заеднички простории каде што вработените би можеле да се соберат и да споделуваат идеи, додека други предложија редовни активности и Тeam Building настани за да помогнат да се поттикне чувството на заедница и поврзаност меѓу колегите. Со отворање на канцелариите, според Мартин Тосков, ко-сопственик на оваа холандска компанија, Personal Programmer се стреми да ја исполни својата визија – да биде „идеална работна средина каква што замислуваат програмерите во ИТ. Место каде што би сакале да останат, да растат, да ја развиваат својата кариера и секој да работи со задоволство, додека ние се грижиме да обезбедиме возбудливи ИТ работни места кои се идеален предизвик за конкурентниот талент со кој располага Македонија“.

Оваа компанија, која на македонскиот пазар работи повеќе од една деценија, е основана во Утрехт од Тосков и Кевин Бејкер како решение за недостигот на ИТ експерти ширум светот. Специфично за оваа компанија е што секој софтвер инженер работи само за еден тим, односно не е ангажиран за повеќе различни клиенти во исто време.

„Менаџментот на компанијата ги зеде предвид овие предлози и ја дизајнираше новата канцеларија, имајќи ги предвид потребите и желбите на своите вработени. Новата канцеларија располага со простран и удобен работен простор, добро опремена кујна и трпезарија и неколку заеднички простории за дружење и соработка помегу вработените“, вели Бејкер.

Во досегашното портфолио, 70 вработени Македонци работеле за многу светски компании.

„Во светот на ИТ се е брзо и динамично. Во нашата компанија, секојдневието е уште поинтересно заради соработката со различни партнери од Холандија, Соединетите Американски Држави, Канада, Швајцарија и Србија. Освен што создаваме софтверски решенија, креираме ИТ кариери и возбудливи работни места за програмерите во дигиталниот свет. Постојано се стремиме да донесеме повозбудливи ИТ работни места во Македонија, за што повеќе млади луѓе да покажат интерес, да се стекнат со најсовремени знаења од оваа област и да се одлучат да работат во оваа професија“, објаснува Кристина И. Капсарова, управител и COO (Chief Operating Officer) во Personal Programmer.

Генерално, отворањето на новата канцеларија на Personal Programmer во Скопје е возбудлив развој и за компанијата и за нејзините вработени. Со фокус на обезбедување удобна и продуктивна работна средина, компанијата сигурно ќе го продолжи својот успех во технолошката индустрија и ќе обезбеди исклучителна улога на своите клиенти.

Related Posts